UZUNGÖL REHABİLİTASYON PROJESİ, TÜRKİYE, Trabzon, 2020
Fikir: Doğa “kovulduğu” alanlara geri dönüyor!
Proje: "Doğa kovulduğu alanlara geri dönüyor" ruhunu taşıyor. Göl etrafında zamanla tahrip olan alanlara- yamaçlardaki ağaçların, çalıların, otların vb tüm yaşam formları ile onarılması önerilmektedir. Özetle, Uzungöl'ün dağ eteklerini saran yerel bitki dokusu göl kenarına kadar uzanacak!
Amaç renkli ve gösterişli bir peyzaj alanı oluşturmak değil, amaç yok olmuş doğayı onarmak ve gölün eski bakir görünümünü oluşturmak. Göl etrafında yapılardan geri kazanılan ve yeşillendirilecek alanlar adeta yamaçlardan süzülen ve göle kadar uzanan yeşil dokunun devamı niteliğinde olacak. Ve bu yeşil dokuda herhangi bir yapı önerilmiyor, sadece yürüyüş, bisiklet ve koşu yolları, seyir-bakı terasları, oturma birimleri vb. "Doğa herzaman en güzelini yapar" sloganı ile yola çıkıp, tasarımcı egoizmini bırakıp, sadece doğanın gölün etrafına geri dönmesini sağlamak istenmektedir!
Kapsam olarak proje Uzungöl'ün kıyısını ve yakın çevresini kapsıyor. Yeni imar planına göre oluşan 100.000 m2'den fazla yeşil alanı içeriyor. Yukarıda da bahsedildiği gibi yapısal olarak sadece gezinti yollarından ibarettir. Yollar doğal malzemeden oluşmaktadır. Donatı olarak iskeleler, banklar, pergoleler ise ahşap malzemesinden olacaktır. Bitkisel materyal ise Uzungöl'ün etrafını saran yamaçlardaki bitki dokusunun tıpa tıp aynısı. Yamaçlarda ağırlıkta Doğu Ladini bulunmaktadır, doğal olarak gölün etrafında da bu türden olacaktır. Zaten zamanında da bu ağaç vardı, biz sadece o ağaçları geri getiriyoruz.
Proje saha gezilerinde (kış aylarında) karda Ayı ve yavrusunun izine rastlandı. Gölün kenarına kadar inip, muhtemelen yiyecek aramışlar. Projede insan-hayvan dengesi ve uyumu da sağlanmaya çalışılmıştır. Maksimum seyir ve gezinti, minimum kullanım! Çoğu peyzaj alanı sadece masif ağaçlandırıldı, ve bu alanlardan yaya yolu dahi yoktur! Bu alanlara eskiden muhtemelen yaban hayvanları geliyordu, peyzaj restorasyonu ile yeniden geleceklerini umuyoruz..