SÄ°LLE VADÄ°SÄ° PEYZAJ PROJESÄ°, TÃœRKÄ°YE, Konya, 2011
Hızla yokolan doğa ve doğal kaynakların korunması için insanlar çeşitli doğa koruma yöntemleri geliştirmiştir. Bu yöntemlerden birisi ve en etkili olanı koruma altına alınması gereken alanın doğa parkı haline getirmek. Bu sayede hem doğa, ve doğal kaynaklar korunuyor, hem insanlar bu alanlardan daha etkili yararlanabiliyor.
Sile Barajı Konyalılar tarafından mesire alanı olarak bilinen bu doğal güzelliklere sahip alan da bunlardan birisidir. Bu alanın hem doğal varlıkların korunması, hem insanların rekreasyon gereksinimlerine cevap vermesi temel tasarım kriteri olmuştur. Parkın bitki örtüsünü tamamı dikkate alınarak ve korunarak geliştirilmiştir. Parkta kullanılan tüm malzemeler ahşaptan ve taştandır. Yer yer kuruyan baraj, ve yokolan sazlıklar için nehir-sulak alan restorasyon programı uygulanmıştır. Doğal ve biyolojik hayatın devamlılığının sağlanması parkın diğer önemli unsurlandardır.
Doğa Parkın tasarımında, alanın doğası yönlendirici olmuştur. Baraj boyu takip eden nehir kafeleri, göl restoranlar ahşaptan, patikalar ise ahşap kabukları, dere taşı karışımı kompozit malzeme ile önerilmiştir. Yer yer ahşap iskeleler ile nehir seyir ve dinlenme mekanları oluşturulmuştur. Doğal açıklık alanları dağcılık kamp alanı, yöresel etkinlik alanları, açık hava sergi alanları, çay bahçeleri ve benzeri aktiviteler olarak değerlendirilmiştir. Park bütününde yürüyüş, jooging, koşu ve bisiklet rotaları önerilmiştir. Spor aktiviteler ve çocuklar için alanlar da içeren parkın bitkisel örtüsü de zenginleştirilmiştir.
Parkın hayata geçmesiyle, Konyalılar ve bölge halkın rekreasyon aktiviteleri ve doğa gözlemleri için benzersiz bir alan sunacaktır.