LAVUAR ALANI VE KENT MEYDANI PROJESÄ°, TÃœRKÄ°YE, Zonguldak, 2010
Zonguldak şehrin en önemli özelliği maden şehri olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Halkın büyük bölümü hergün yerin altına çalışmaya inmektedir. Bir nevi insanların günlük yaşantısında dikey bir hareket vardır, yerin altına doğru.
Zonguldak ile ilgili başka önemli bir veri liman şehri olmasıdır. Liman şehri, ama ne ilginç ki insanları kent meydanından denizi göremiyor. Gerek Limanda kömür işletmeciliği, gerek TKK arazisindeki yapılaşmalar Karadenizin görülmesini engelliyor.
Bu verileri değerlendirerek iki konuya yoğunlaştık. Dikey hareket ve deniz manzarasına.
Yerin çok altında çalışan bu özverili insanların, yerin çok üstünde dinlenemezmiydi? Alanda mevcut olan kuleler ilk akla gelendir. Bunların yetersiz olacağını düşünerek kente yeni bir simge olabilecek, KENT KAPISI tasarlamaya karar verdik. KENT KAPISI, aslında bir bina değildir. Barındırdığı açık teraslarıyla, zamanının çoğunu yeraltında geçiren insanların havadar ve kapalı olmayan mekanlarda dinlenmeleri hedeflenmektedir. KENT KAPISI, şehir yaşantısına hakim yeraltına doğru vertikal yaşamına yeni boyut getirecektir, tam tersi yönde - yeryüzünden kopararak, yukarıya doğru.
Alanda başka bir problem, limandan gelen toz bulutlarıdır. Bilindiği gibi kömür yıkanarak işlemden geçirilir. Projede bu eylem kentsel amaca hizmet edecektir. Limanı boydan kuşatan süs havuzu, görsel etkisinin yanında, aslen daha önemli amaca olacaktır. Fıskiyelerle oluşturulan su perdesi kömür tozunun parka yayılması önlenecektir.
Büyük bölümü yıkıma uğrayan Lavuar Tesisinin kalan izlerinden bir tarihsel Anı Parkı ve meydanı oluşturduk. Alanda bütün kullanımlar çizgilerini yıkılan Lavuar Tesisinden almaktadır. Amaç, belleklerde kazılı ama yıkılan bu tesisin hiç olmazssa kentsel hayatta kendini hatırlatması.