top of page
1 algeria sunay erdem gunay erdem mimarlar erdem architects proje project landsc
3 algeria sunay erdem gunay erdem mimarlar erdem architects proje project landsc
4 algeria sunay erdem gunay erdem mimarlar erdem architects proje project landsc
5 algeria sunay erdem gunay erdem mimarlar erdem architects proje project landsc
11 algeria sunay erdem gunay erdem mimarlar erdem architects proje project lands

KÜLTÜR MERKEZİ ÇEVRE DÜZENLEMESİ, CEZAYİR, Oran, 2006

 

Proje; Cezayir`in Akdeniz kıyısında bulunan Oran kentinde yapılması düşünülen kongre merkezinin çevre düzenlemesiyle ilgilidir. Yapılması düşünülen modern kongre merkeziyle birlikte, Oran kentinin kuzey Afrika bölgesi için bir kongre kenti haline dönüşmesi amaçlanmaktadır. Kongre merkezinin yapılmasının yanında çevresinin de düzenlenmesi, Oran kenti için yaşanabilir açık yeşil bir mekan oluşturulmasını ve alana sahip çıkılmasını sağlayacaktır.

 

Projenin konsaepti; modern bir şekilde dizayn edilen kongre merkezi çevresinin, insanlar için kendilerini yenileyebilecekleri, sportif ve rekreatif amaçlarla kullanabilecekleri bir kent parkı kimliğinde tasarlanmasına dayanmaktadır. Bununla birlikte; kongre merkezi yakın çevresinin de kentsel tasarım açısından düzenlenmesi düşünülmüştür. Bu amaçla; kongre merkezi yakınındaki yolların refüjleri serinlik sağlayacak küçük havuzlarla ve iklime uygun bitkilerle düzenlenmiştir. Ayrıca; kongre merkezi önüne büyük bir göbek yapılmış, kongre merkezinin çevresindeki yollarla olan ilişkisi sağlanmış ve şehir içi otobüslerinin park yapabilecekleri uygun bir mekan ayrılmıştır.

 

Kongre merkezi binasının birçok girişi bulunmaktadır. Binanın ana girişinin, bina önündeki büyük göbekle kesişen dairesel bir meydan olması tasarlanmıştır. Binanın ön girişi olan, oldukça büyük tutulmuş bu alana; bina girişinin vurgulanması amacıyla, yönlendirici özellikte düzgün gövde yapan ağaçlar ve dikdörtgen şeklinde ince havuzların konulması düşünülmüştür. Kongre merkezi çalışanlarının girişi ise, ana girişe göre binanın tam arkasından yapılmaktadır. Medya-basın girişinin, kongre merkezinin yan cephesinden yapılması düşünülmüştür.

 

Kongre merkezinin yoğun olarak kullanımı düşünülerek büyük bir açık otopark oluşturulması düşünülmüştür. Otoparka iklim şartlarına uygun gölge sağlayıcı ağaçlar dikilmiştir. Açık otoparkın yanı sıra binanın altına kapalı otopark ta yapılmıştır. Ayrıca protokol araçları için kongre merkezinin ana girişinin yanına dairesel bir dönüş alanı bırakılmıştır.

 

Büyük dairesel bir meydan olarak tasarlanan ana giriÅŸin üst teÄŸet noktasına forumların yapılabileceÄŸi, bazı sanatsal ve kültürel gösterilerin sergilenebileceÄŸi, arkası yapay bir tepeye dayandırılan üzeri çelik konstrüksiyon ve ÅŸeffaf çadır örtüsüyle kısmen kapatılan yarı açık bir amfi tiyatro yapılması düşünülmüştür. Amfi tiyatronun çevresine gölge saÄŸlayıcı aÄŸaçlar dikilmiÅŸtir. Amfi tiyatronun hemen arkasındaki alana; çocuk oyun alanı, üzerinde bazı spor istasyonlarının bulunduÄŸu rekreasyonel bir patika  ve bu patikayla iliÅŸkili olarak basılmaya dayanıklı çimle kaplı büyük bir festival alanının yapılması düşünülmüştür.

 

Alanın ortasında informal şekilli bir gölet yapılması düşünülmektedir. Gölet etrafındaki birçok kullanımla bağlantılı olarak düşünülmüştür. Göletle ilişkili olarak; üzeri çadır strüktürle örtülmüş çok amaçlı kültürel aktiviteler için kullanılan sahnesi gölet üzerinde bulunan sert zemin bir platform, gölet kenarında kare formlu bakı terasları, iskeleler, küçük adalar, kongre merkezi çalışanları için yeme-içme, dinlenme amaçlı üzeri iklim koşullarına uygun bitkilerle sardırılmış pergolalar, sahnesi yine gölet üzerinde olan çim amfi ve gölet üzerinde köprü yapılması düşünülmüştür. Ayrıca gölet ile ilişkili; 136 kişi kapasiteli, terası gölet manzaralı, önünde iskelesi bulunan modern mimari tarzda yapılmış bir göl restorantı yapılması düşünülmektedir. Göletin hemen kenarında, kafeterya, internet kafe v.b. gibi işlevler üstlenen basit detay çözümlü ahşap pergolaların bulunduğu aktif bir sokak tasarlanmıştır. Çim amfinin arkasındaki alana, sportif amaçlı olarak halı mini futbol sahası ve 2 adet basketbol sahasıyla birlikte soyunma, duş v.b. hizmetleri sağlayacak servis binası yapılmıştır. Spor sahalarının altında trafo binası bulunmaktadır. Bu binanın etrafı uygun bitkilerle kapatılarak binanın kötü görüntüsü engellenmiştir. Trafo binasının yanına alanın bakımından, güvenliğinden sorumlu çalışanlara ait bir servis binasının yapılması düşünülmüştür. Ayrıca alanın çeşitli noktalarına güvenlik sağlanması amacıyla küçük gardiyan kulübeleri yapılması uygun görülmüştür.

 

Alanın genelinde yürüyüş yolları, rahatlık ve doÄŸallık  fikirlerinden dolayı informal olarak tasarlanılmışlardır. Yürüyüş yolları üzerinde belirli aralıklarla oturma cepleri yapılması düşünülmüştür. Yürüyüş yollarının döşemesi doÄŸal ve yerel malzemelerden seçilmiÅŸtir. Kongre merkezi kompleksi etrafındaki yaya yolları da uygun döşeme malzemeleriyle döşenerek düzenlenmiÅŸtir.

 

Alanı görsel olarak hareketlendirmek için uygun yerlere yapay tepeler yapılmıştır. Alanın bitkilendirilmesinden önce Cezayir`in  bulunduÄŸu zonda yetiÅŸebilen bitkiler dikkatle araÅŸtırılmıştır. Uygun türler tasarımı destekleyecek yönde ve  renk, doku, ölçü, hiyerarÅŸi gibi tasarım öğeleri dikkate alınarak alanda uygulanmıştır. Festival alanının çevresi mahrumiyet saÄŸlayacak ÅŸekilde yoÄŸun olarak bitkilendirilmiÅŸtir. Yürüyüş yollarının çevresi gölge saÄŸlayacak bitkilerle bitkilendirilmiÅŸtir. Spor sahalarının etrafı ise; gürültü önleyici ve gölge saÄŸlayıcı aÄŸaçlarla bitkilendirilmiÅŸtir. Alanda çim alanların üzerinde güzel görünümlü, çiçekli bitkiler kullanılmıştır. Yapısal olarak sivri görünen köşelerin kapatılmasında da yer örtücü bitkiler kullanılmıştır. 

 

bottom of page